After ski – fra frisk luft til full fest

For svært mange nordmenn er skiferien et høydepunkt, enten den går til Geilo, Trysil, eller Alpene. For mange er det ingenting som slår kombinasjonen av fri utfoldelse på pudder i bakken og fri utfoldelse på dansegolvet og i baren på kvelden. Det som på fint kalles «apres ski» eller enklere after ski er for mange selve høydepunktet på dagen, for selv om det er morsomt med ski, er det nesten ingenting som slår å slå seg løs på et høyfjellshotell sammen med hundrevis av andre med nybrunet hud og solbrillestriper. Her skal vi prøve å forklare hvorfor after ski er så morsomt og har blitt en så sentral institusjon i skiverdenen.

For at ingen skal bli avskrekket, må vi starte med å presisere at after ikke ikke nødvendigvis handler om flatfyll og lurveleven. Nei, after ski er et samlebegrep som handler om alle slags sosiale aktiviteter og sammenkomster etter at man har vært ute og stått på ski. Man kan selvfølgelig ha after ski etter å ha gått langrenn også, men som regel er det heller kjøring av slalåm eller snowboard det dreier seg om. After ski handler om å ta med seg adrenalinet fra alpinbakken inn i kvelden for å sikre enda flere fete opplevelser! Nettopp derfor har after ski blitt en like viktig del av skikulturen som kjøringen selv, og for mange kanskje den viktigste årsaken til å vende tilbake år etter år. Andre velger å oppsøke stadig nye bakker og hoteller i jakten på de aller kuleste festene og bli partykonge på et nytt sted.

Det er selvfølgelig mange ulike syn på hvor det aller heftigste av after ski befinner seg. I Oslo-området er det mange som holder på Hemsedal, men både der og i andre deler av Norge finnes det også mange som heller tar seg til de franske eller østerrikske Alpene for en enda mer glamorøs setting. Hvis man ønsker seg litt andre vibber og har litt penger, kan også stjernespekkede destinasjoner som Vail eller Aspen i USA være aktuelt. Uansett hvor man drar, er det viktig å ha med seg noen partyeffekter til after ski som gjør at man greier å skille seg ut i mengden.

Noe som er spesielt med after ski er at festen gjerne både starter og slutter tidlig. Det skyldes selvfølgelig at mange både ønsker seg å vinne festen og å få inn mye tid i bakken neste dag. Så selv om partystemningen kan være høy, er det også elementer av fornuft og planlegging som inngår i konseptet after ski. Dette innebærer at festen starter med en gang du er ferdig med å kjøre den dagen, som jo gjerne kan være rundt det vi nordmenn vanligvis tenker på som middagstid. I stedet for vanlig middag vil det da ofte være tid for å ta noen enkle snacks eller en burger, og så fylle etter med noen øl eller noen innovative shots. Du trenger ikke en gang å skifte eller dusje først, festen starter der du går og står!