Hvorfor trener maratonløpere så mye ski?

Det er ingen overraskelse at maratonløpere må trene mye. En aktiv maratonløper trener kanskje 15-20 timer per uke, der de løper rundt 10-15 mil. Det kan være intervall, terskel-løp, langløp og intens hardøkter. Men hvorfor ser vi at mange maratonløpere også trener ski?

Det er kanskje ikke så rart at norske maratonløpere trener på ski, da omtrent halve året er vinter med snø. For dem som ikke vil trene inne, er derfor ski et bra alternativ. Dessuten gir skigåing mange gode fordeler for dem som vil løpe fort på maraton.

Ski øker oksygenopptaket

En av grunnene til at man går på ski på vinteren, er at det skal gi en god effekt på oksygenopptak. Det er fordi skiløperen må bruke hele kroppen for å gå fort. Her tar man i med armer og bein og bruker hele kroppen i den røde sonen.

Det blir som å lade opp et samsung batteri for mobilen sin. Det gir et overskudd som varer langt ut på våren når man skal ha på seg joggeskoene med carbon-såler.

Kommer seg ut i naturen

Ski er en herlig friluftsaktivitet fordi man kommer seg ut i naturen. Dette er bonus for sjelen og selvfølgelig kroppen. Sola gir oss vitamin-boost noe man ikke vil få i en mørk kjeller på en tredemølle. Ski på vinteren er utmerket for maratonløpere også fordi det gir høy terskel på lange treningsøkter.

Godt miljø

De som løper maraton trenger sosiale miljø. Det kan bli ganske ensomt å løpe mil etter mil i regn og sno. De fleste har gitt seg allerede lenge før du har passert 30 kilometer, som bare er litt over halvveis av dine mål. Når man trer på seg skia, er det som regel sammen med mange andre med felles mål. Turmålet kan være en bemannet hytte med salg av vafler og kakao, eller en topp man har sett seg ut.

Ski er skånsomt for kroppen

I motsetning til løping på asfalt, så er ski veldig skånsomt. Man får ikke de samme slitasjeskadene og man kan trene mye uten at det går ut over helsa. Ski passer godt for alle som vil nå sine mål på tartan eller asfalt, og er noe alle som løper bør vurdere som del av trening på vinteren. Mange løpere trener faktisk ski langt ut på våren og reiser ofte til fjells på sommeren.