Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er en av Norges fremste idrettsutøvere, og hun er seks ganger olympisk mester i langrenn. Hun er født 21. mars 1980, og vokste opp på familie-gården ved Trondheim. I 2005 ble hun kåret til årets idrettsnavn, og prestasjonene er mange og imponerende. En av hennes største bragder var å vinne fem medaljer i vinter-OL 2010, hvor tre av de var i gull. I tillegg vant hun tre gullmedaljer i OL 2014, som gjorde at hun sammen med Stefania Belmondo og Raisa Smetanina er den mest medalje-dekorerte kvinnelige utøver i olympiske vinterleker noensinne. Marit Bjørgen er i tillegg den mest vellykkede sprinter i Cross-Country World Cup, hvor hun har hele 29 seire.

skinmvoss.no2

Sunt å vokse opp på gård

Marit Bjørgen er oppvokst på en gård på Rognes like sør for Trondheim, hvor hun ble født. Hun har alltid vært glad i sport og holdt på med både fotball og håndball som barn, ved siden av langrenn på vinteren. Hun begynte å konkurrere allerede som syvåring, og frem til hun var 13 år, var det ingen som slo henne i langrennsløypa. Å vokse opp på gård har betydd mye for idrettskarrieren hennes. Der måtte hun hjelpe til, og fikk mye gratis trening gjennom gjennom fysisk arbeid. Da hun var 12 år gammel, begynte hun å trene langrenn med en gruppe hvor det bare vare to jenter og resten gutter. Hun ville ikke være noe dårligere enn guttene, så det var hard trening, men det var også bra å ha tøff konkurranse. Marit har alltid likt en utfordring, og den knallharde treningen, sammen med gårdsarbeid og et godt skimiljø la et solid grunnlag for videre suksess.

Med formen på topp

Det store gjennombruddet kom i 2005, hvor Marit Bjørgen vant fem medaljer i VM i Oberstdorf. Den gangen var hun kjent for å trene knallhard intervalltrening med fokus på kondisjon. Mange trodde hun skulle vinne det meste av medaljer i OL i Torino året etter, for i denne perioden var hun verdens beste langrennsløper blant damene. Men hun klarte ikke å prestere på sitt beste, så det ble med en sølvmedalje. I 2009 skjønte hun at noe måtte forandres for å komme tilbake i toppsjiktet, og hun la om treningsformen totalt. Marit byttet ut hardtreningen med mer rolig trening, og fokuserte også mye på den mentale biten. I tillegg trente hun mye teknikk, balanse og koordinasjon. Fra og være den som trente hardest av alle, ble hun den av langrennsjente som trente minst, men det skulle vise seg å gi resultater. Formen kom på topp igjen, og sesongen 2009-2010 ble uforglemmelig, da hun tok med seg fem OL-medaljer hjem til Trøndelag. Bare en måned etter fødselen som kom i romjulen 2015, var Marit på skitur sammen med Therese Johaug. Vi vil tro det var mer rolig trening også da.