Ole Einar Bjørndalen

Kongen av skiskyting
Vi har allerede skrevet om skiskyting som den mest norske sporten av dem alle i tillegg til langrenn, men Ole Einar Bjørndalen måtte ha en artikkel for seg selv. Den norske kongen av skiskyting er nemlig tidenes mestvinnende utøver av skisport, med en lang liste heftige meritter de fleste regner til å være uslåelige. Bjørndalen har vært aktiv helt siden 1992, da han tok sin første medalje under Junior-VM. Derfra har veien båret ham (og skiene) rett oppover, og den 41 år gamle drammenseren nektet å gi slipp på karrieren. Han er fortsatt å se i verdenstoppen når en ny begivenhet er i gang. Ole Einar har stukket av med hele 93 enkeltseiere i verdencupen, en helt utrolig meritt! Mer enn dobbelt så mange seire som andremannen på lista, den kjente franskmannen Raphaël Poirée. Så lenge Bjørndalen ikke legger skiene på hylla før om et par år, vil han garantert nå 100 seire totalt, en uslåelig rekord. Er det rart at han kalles for Kongen av skiskyting? Hele 44 gull i NM, 3 gull i Junior-VM, 19 VM-gull og 8 OL-gull, i tillegg til de nevnte enkeltseirene. Hvordan har han klart dette? Bjørndalen er en maskin, en rask maskin som farter frem på langrennskiene sine – under enkelte konkurranser har han lett danket ut profesjonelle langrennløpere, de som kun konsentrerer seg på distansene og ikke på skytingen.Ole Einar Bjørndalen 2

 

Prestisjefulle utmerkelser
Som følge av sin lange og spennende karriere, har Ole Einar Bjørndalen, akkurat som langrennskongen Bjørn Dæhlie, fått tildelt en rekke store priser – både her hjemme i Norge og i utlandet. Han kan skryte av Aftenpostens gullmedalje, Egebergs Ærespris, Holmenkollmedaljen, Fearnleys olympiske ærespris, Sportsjournalistenes statuett og Fakkelprisen (for å være et godt forbilde for norsk ungdom). Dessuten har han flere ganger blitt kåret til den beste mannlige utøveren i OL, senest i Russlands Sotsji-OL i 2014.

 

Det ligger i blodet
Ole Einar Bjørndalen kommer fra en sportslig familie – også broren, Dag Bjørndalen, har lenge konkurrert i skiskyting og vunnet flere enkeltseiere. Hans ekskone er en av de mest kjente kvinnelige skiutøverne i Italia. Bjørndalen er en levende norsk legende, en idrettsmann de aller fleste skiutøvere ser opp til verden rundt.