Skiskyting

En ekte norsk sport
Skiskyting er satt sammen av to helt forskjellige typer idrett, akkurat som man kan høre fra navnet. Her skal man både gå på ski og skyte i tillegg – noe de fleste nasjoner anser som en umulig blanding. Hvordan i all verden skal man klare å sikte når man nettopp har spurtet flere kilometer på ski og hjertet hamrer i full fart? Nordmenn har klart det særdeles fint i mange år, så det er bevist at det er mulig. Ikke bare mulig, man kan gjøre det ekstremt bra. Norske mennesker er jo født med ski på bena, så det er bare å lære seg å skyte så tidlig som mulig for å bli verdensmester i skiskyting. For verdensmestere, det har vi nok av. Det lille landet vårt har klart å rappe til seg seieren i utallige OL og VM gjennom tidene, rett foran nesene på langt større nasjoner innen vintersport som Russland og Tyskland. Skiskyting deles forresten inn i to typer konkurranser – raske turneringer som OL og VM i 2016, der vinneren kåres så fort et løp er over, samt den elleville verdenscupen som går over en hel sesong, der utøverne må samle inn poeng i ulike renn for å klatre til toppen og ta gull. Nordmenn har vært på verdenstoppen i de fleste sammenhenger i mange, mange år, og nye legender er på vei oppover. Så fort en norsk skikonge legger skiene (og geværet) på hylla, står yngre nordmenn klare til å ta over stafetten.

Female biathlete cross country skiing, rifle on back

 

Norske navn i skiskyting
Uansett hvilken del av skiskytingen man ser på og uansett hvilken konkurranse eller turnering, ser man stadig vekk nordmenn på pallplassen, til tross for vår beskjedne befolkning:

  1.   Vi har vært på pallplassen i 10 km sprint under VM i skiskyting hvert eneste år siden 1999
  2.   Ole Einar Bjørndalen vant 12,5 km jaktstart under VM hele fire år på rad, mellom 2005 og 2009
  3.   Norge vant stafetten i skiskyting fire år på rad fra 2009 til 2013, og kom på andreplass de to årene før
  4.   Ser man bort fra fjorårets sesong i verdenscupen, har nordmenn vært blant de tre beste helt siden 1996!

 

Med tanke på slike meritter, kan man virkelig skrive en lang liste med kjente norske navn i sporten. Jon Istad, Gisle Fenne, Eirik Kvalfoss, Lars Berger, Tarjei Bø, Frode Andresen, Kjell Søbak, Sylfest Glimsdal, Halvard Hanevold, Tora Berger, Tiril Eckhoff, Anne Elvebakk, Sanna Grønlid – listen fortsetter.