Treningssko for skiløpere

 

Skiløpere trener på mange måter, både med og uten ski på beina. Selv om rulleski ofte brukes til trening på sommerføre, er det også viktig å trene kondisjon på andre måter, for eksempel ved å løpe. Da er gode sko viktig.

Velg sko etter foten

Løpesko er ikke er én type sko. Det finnes veldig mange varianter av løpesko, både med og uten demping. Det viktigste når du skal velge sko, er likevel din løpestil. Noen tråkker mest på utsiden av foten, andre tråkker mest på innsiden av foten, derfor er det ikke slik at alle sko passer til alle føtter. Snakk med en ekspert eller en butikkansatt for å finne sko som passer til nettopp deg.

Løping på asfalt

Det neste du må tenke på, er hvilket underlag du skal løpe på. Skal du løpe inne, trenger du sko som kan brukes inne. Skal du løpe på asfalt eller grusvei, trenger du sko med god demping. God demping er enda viktigere dersom du sliter med skader eller smerter i knærne eller ryggen. Dempingen kan hindre at skader blir verre, og hjelpe deg til å bli raskere frisk igjen.

Løping i terreng

Skal du løpe i skogen, trenger du ikke like mye demping. Da er grep mye viktigere. Til denne type trening bør du velge sko med god gripesåle. Da er det mindre risiko for å skli på vått gress og blader. Hvis du trener på mange ulike underlag, bør du kanskje kjøpe flere par sko, slik at du kan bytte sko etter underlag. Det trenger ikke å koste en formue, for du kan finne rimelige treningssko på nettet. Der kan du også lese om skoene, og finne ut hva de egner seg best til.

Active teenager trail running along rocky path high in the picturesque mountain wilderness of the Brecon Beacons National Park, Wales. ProPhoto RGB profile for maximum color fidelity and gamut.

Løping om vinteren

Selv om skiløpere går mye på ski om vinteren, kan det være greit med løpetrening i tillegg. Noen ganger er det jo heller ikke snø, og da er løping kanskje eneste treningsmulighet. Og det går fint å løpe også om vinteren. Du kan få satt inn pigger i et par gamle sko, eller du kan kjøpe ferdigproduserte løpesko med pigger. Da unngår du knall og fall på glatt underlag.