This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article
De aller fleste av oss forbinder grilling med sommeren, men hvorfor skulle man ikke kunne ta fram grillen om vinteren også? Det er jo ingenting som smaker bedre enn mat tilberedt på grill, så hvorfor skal denne opplevelsen kun være forbeholdt sommeren?
Når varmen bølger fra grillen og man kan se dampen fra sin egen pust mens man varmer hendene sine over risten, forstår man at det å grille om vinteren er helt supert. Vintertiden er perfekt til å grille de stykkene med kjøtt som skal ha litt lavere varme over lengre tid, slik at det kan stå og passe seg selv hele dagen.
Likevel er det et par ting man skal være oppmerksom på hvis man begir seg til grillen når temperaturene har dalt.
- Plasseringen av grillen er viktig
Overvei om grillen skal flyttes til et sted som er nærmere inngangen til huset. Dessuten bør du sjekke om den skal stå litt i le for bedre å kunne holde på varmen. Den skal selvfølgelig ikke stå helt inntil huset slik at den utgjør en reell brannfare, og den skal heller aldri stå i et lukket rom hvor grillen kan gi karbondioksydforgiftning. Likevel det kan være en fordel å minimere avstanden til huset så mye som mulig – så blir det ikke så langt og kaldt å gå når man skal ut til grillen og sjekke hvordan det står til med godvarene.
- Grilling med gassgrill om vinteren
Hvis du bruker gassgrill, er det viktig å huske på at gass oppfører seg annerledes i kulden enn den gjør når det er varmt. Avhengig av hvor kaldt det er kan du bli nødt til å bruke omtrent halvannen gang så mye gass i forhold til det du normalt ville brukt. Husk derfor å sjekke gassbeholderen så du ikke plutselig blir tom for gass, midt i hele grillseansen.
- Få grillen skikkelig varm
Grillen skal som alltid være varm før man begynner å grille. Gi den litt ekstra når det er kaldt vær for å oppnå den ønskede temperaturen og motvirke kulden. Hver grill er selvfølgelig forskjellige fra hverandre, men en god tommelfingerregel er at den skal ha minimum fem minutter ekstra i vinterværet før den er helt varm. Det kan også være en god idé å få temperaturen litt langsommere opp enn det du ville gjort om sommeren.
- Husk riktig utstyr
Utstyr er alltid viktig og godt utstyr er om mulig enda viktigere om vinteren. I tillegg til det gode grillutstyret, trenger du selvfølgelig å ha passende varme klær. Det er viktig å sørge for at klærne du har på deg, for eksempel hvis du har på deg et skjerf, ikke kommer i veien når du griller. Du skal ha god bevegelsesfrihet når du griller, ellers kan det fort gå ut over både person, hus og kjøtt. Det er også smart å ha et par varme sko du ikke sklir rundt i, og som det er enkelt å komme ut og inn i når du har armene fulle av mat. Det er også viktig å huske på å ha entreen ryddig så du ikke risikerer å snuble i et par sko på vei inn eller ut av huset. Legg skoene trygt vekk i et skoskap, slik at du kan trå sikkert.
Sørger du også for å ha et par fingerløse vanter på, får du muligheten til å håndtere grillredskapene og maten uten å fomle for mye rundt.
- Ting tar litt lengre tid om vinteren
Tilpass tilberedningstiden til været. Generelt går alt litt langsommere i kulden. En hel kylling eller kalkun kan kreve opp til 20 minutter ekstra per halve kilo for hver tre grader under 7 grader celsius.
- Beskytt varmen
Det er viktig å beskytte varmen. Sørg derfor for å ha lokket på hele tiden med åpen ventilasjon, for hver gang du åpner lokket mister du utrolig mye av varmen inne i grillen.
- Velg riktig kjøtt
Husk å velge kjøtt som tilberedes kjapt, for eksempel tynne biffer, svinekam eller grillspyd. Alternativt bør man velge stykker som skal ha lang tid, men som kan passe seg selv, slik som nakkefilet eller oksespissbryst.