Da Brå brakk staven

Hvor var du da Brå brakk staven? Dette er et uttrykk som dukket opp i kjølvannet av den skjebnesvangre VM-stafetten i 1982, da Oddvar Brå brakk staven under siste etappen og havnet på delt førsteplass med sovjetiske Aleksandr Zavjalov etter en dramatisk siste innspurt. Mye vann har rent i havet siden den gang, men vi minnes fortsatt den spesielle episoden. Norge og Sovjetunionen delte altså gullet det året, og de lærde strides om hva utfallet ville blitt dersom Brå [i]ikke[/i] hadde brukket staven.

Selve uttrykket kom først i 1990, åtte år etter hendelsen. Dagbladet hadde den gangen en spalte hvor de stilte lesere dette spørsmålet en gang i uken. Dette bidro til å friske opp folks minner. Spørsmålet om hvor folk var da Oddvar Brå brakk staven under ski-VM ble en noe utradisjonell hyllest til en folkekjær idrettsutøver som siden har blitt en markant del av norsk skihistorie. I norsk idrettssammenheng minner hendelsen om Maradonas «Guds hånd» i fotball-VM i 1986, selv om Brå-episoden knapt huskes utenfor Norges landegrenser (kanskje bortsett fra i Russland).

Hva var det egentlig som skjedde?

Den 25. februar 1982 var det ski-VM i Oslo. Byen var full av feststemte mennesker og optimismen rådet. Tilskuere flokket seg til Holmenkollen, ivrige og velstelte som om de hadde benyttet seg av gents sine produkter. Herrenes stafett var i rampelyset. Oddvar Brå var ankermann for det norske landslaget, og ble sendt ut etter at de andre hadde fullført sine etapper. Det sto nå mellom Brå og Zavjalov.

Brå lå i utgangspunktet bak sovjeteren, men var på vei forbi. Det var da Brå var på vei til å ta ledelsen at den legendariske hendelsen utspilte seg. Staven knakk, og Brå mistet forspranget han hadde opparbeidet seg. Brå ble riktignok ganske så raskt tildelt en ny stav fra sidelinjen etter kommentatorbrøl fra bua, men i skisporten kan selv sekunder være avgjørende. De to utøverne kunne ikke annet å stake seg hurtigst mulig over målstreken, og det endte med at de krysset linjen mer eller mindre samtidig. Norge og Sovjetunionen delte gullet.

I senere tid har Brå uttalt at han ville ha vunnet om det ikke var for den uheldige hendelsen. Det må uansett legges til at ski-VM 1982 neppe hadde blitt husket i like stor grad hvis det ikke hadde vært for at staven hans brakk. Hendelsen tilførte etappen et spenningsmoment av de sjeldne, og det er ofte slike kontroversielle øyeblikk som skaper de mest minneverdige øyeblikkene innen idretten.

Brå var en legende lenge før 1982, og han blir fortsatt husket som en av landets fremste skiløpere. At det første vi tenker på når vi hører navnet hans er at han brakk staven under ski-VM får så være. Skisportens store navn huskes og verdsettes først og fremst for sine meritter i skisporet, og ihuga tilhengere spør seg heller hvor de var de utallige gangene Brå tok gull i ulike mesterskap.