Tren til ski-sesongen

Nå når kong vinter er på vei, har du sikkert begynt å pakke fram skiene og skrevet en huskeliste til hva du må kjøpe før den nye skisesongen eller skiferien. Har du husket å forberede kroppen din for sesongen eller ferien også?

Før skituren er det lurt å trene opp kroppen, slik at du er mer smidig, sterkere og har mer balanse. Smetter du på deg skiene uten å ha trent litt først, vil du fort merke smerte i hele kroppen og har til og med en større risiko for brudd eller skader. Det finns heldigvis mange gode skiøvelser du kan trene på før sesongen. Enten i treningssenteret eller hjemme i stua.

Så før du tar på deg langrennsskiene og går en tur i lysløypa eller kaster deg utover den svarte bakken bør du trene deg opp. Når du står på ski bruker du muskler, som du kanskje ikke viste du hadde – før smerten faktisk melder seg. Dette kan du unngå ved noen helt simple øvelser.

 

Gode treningstips
Jo bedre form du er i, jo morsommere blir skiferien. Man klarer ikke en hel dag i bakken, og spesielt ikke flere dager på rad om man ikke er i god form. Er du ikke i form, vil beina dine føles som gelé på kvelden og da er det lett å komme til skade, fordi kroppen er sårbar.

For å få en bedre kondisjon kan du trene 2-3 ganger i uken av noe du liker å gjøre. Det beste for ski er løp eller step aerobic.

 

Styrke
Tenk på hvilke muskler du bruker når du står på ski.

Baksiden av lårene er en viktig muskel når du står på ski. Når du er sterk her skader du ikke dine knær. Squads eller lunges er bra for dette.

Innersiden og yttersiden av lårene gjør alt for å holde skiene dine sammen, slik at du ikke ramler. Det gjelder om å ha styrke slik at du holder balansen. Du kan trene dette ved for eksempel wallsits.

For å styrke beina kan du gjøre sidehopp eller squads med ekstra hopp.

Når man står på ski, har man som regel tyngre klær på seg – derfor kan det være lurt å trene med vekter. Start lett og i ditt eget tempo. Trening med vekter gjør deg ekstra sterk.

Hvis du kjøper en treningsmatte kan du trene andre gode øvelser, som for eksempel situps, armstrekk, som også er gode øvelser før en skitur.

Husk at hele kroppen jobber når du står på ski, og at du ikke bare skal trene det mest innlysende som bein og lår. Du tenker kanskje ikke på at du også bruker magemuskler og armene når du står på ski, men disse kroppsdelene er minst like viktige for å bli god på ski. Generelt er det viktig at kroppen din er godt kledd på for å stå på ski. Gjør deg selv den tjenesten, så skituren blir uten verken smerter eller brudd.