Ut på scootertur i rett utstyr

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sies det. Men det er ikke alltid like lett å vite hva som er gode og dårlige klær. Hvis man skal ut på en liten skitur eller til slalåmbakken, kan man kle på seg vanlige turklær og kanskje ha et ekstra skjerf i sekken. For noen aktiviteter kreves det mer uvanlig utstyr som er ekstra beskyttende og ment for sterke vinder og lave temperaturer. Skal man kjøre snøscooter for første gang denne påsken, er det ikke nok å føle på kulda for å vite hva man skal kle på seg. Her må man informere seg godt, for riktig valg av snøscooter, utstyr og klær er ikke noe vi kan gjette oss til.

På høyfjellet i Sør-Norge kan temperaturene gå nesten like langt ned på gradestokken som på vidda i Finnmark. I tillegg kjører man i stor fart, og det gjør at den effektive temperaturen blir betydelig lavere. Hodet og hender tapper resten av kroppen for kulde, og derfor må man helgardere seg for å ikke måtte snu før man vil. Grunnlaget for påkledning til turer på snøscooter er ullundertøy det er lett å bevege seg i. Deretter begynner man på det spesifikke utstyret:

  • Termodress
  • Hjelm
  • Briller
  • Skjerf
  • Vanntette støvler
  • Vanntette hansker eller votter

Det er hovedsakelig tre ting man må tenke på når man skal kle seg til å dra ut på tur med snøscooter. Det første er å ikke ha noe eksponert hud og derfor må man dekke godt over anklene mellom støvler, sokker og beina på termodressen. Man må ha flere lag over håndleddene slik at ingen vind slipper til og gjør hendene og kroppen kald. Kalde fingre kan gå utover evnen til å styre scooteren.

Det tredje er ansiktet. Kalde vindkast på eksponert hud i ansiktet kan gi forfrysninger hvis man er ute lenge. Like viktig som å unngå trekk er at alle klærne, og da spesielt hansker og fottøy er vanntette. Ingen har lyst til å bli våte på hender og føtter i bitende kulde og vind i høyfjellet. Alle som prøver seg for første gang på snøscooter har lyst til å være ute så lenge som mulig.

Hjelm er obligatorisk hos alle utleiere, og det sørger for at hodet og ørene ikke blir eksponert for vind. Likevel er det lurt å ha en lue eller ørevarmere under. Noen hjelmer har ikke plastdeksel over øynene, og dermed må man bruke alpinbriller med polarisert glass som sitter godt og gir føreren god sikt, samtidig som den sørger for og holde ansiktet varmt. Til sist er skjerf nødvendig for å dekke skillet mellom dressen og hjelmen. En tjukk hals er enda bedre, hvis den er i rett størrelse.

Til slutt bør man huske på at barn fryser lettere enn voksne, og bør ha flere lag av vanlige klær under termodressen. Selv om kjøring på snøscooter innebærer bruk av muskler i armer, rygg og lår, sitter man i ro og det gjør at vi fryser mer. Med det rette utstyret i rett størrelse holder man seg god og varm!